ÇYDD’den Türkan Saylan söyleşisi

Ereğli Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından, Uluslararası 19. Sevgi Barış Dostluk Kültür Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında, “Türkan Saylan, ÇYDD ve Hukuk” konulu söyleşi düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Avukat Hüseyin Karataş, Türkan Saylan’ın dokunulmayanlara dokunduğunu söyledi.

Kutsal metinlerde bile cüzzamlılardan uzak durulmasının öğütlendiğini iddia eden Karataş, Saylan’ın ömrünün önemli bir bölümünü cüzzam hastalığının tedavisine adadığını ifade ederek şöyle konuştu:
“O öncelikli olarak kimsenin dokunmadığı sağlık sorunlarına dokunmuştur. Bu anlamda da dokunulmazlara dokunandır.

Bir arkadaşım Türkiye’yi tanımlarken, bilgililerin ilgisiz, ilgililerin bilgisiz olduğu bir ülke derdi. Saylan işte ömrü boyunca bu bilgisiz ilgililere dokundu, mücadele etti. Kahramanlık kolay kazanılmaz Cehaleti üreten en temel faktör korkudur. Cesaret ve kahramanlıkta bu anlamda bilgiden ve bilinçten ürer. Saylan bir bilim insanı olarak bilgi ve birikimiyle toplumsal olayları bu nedenle bir kahraman gibi ele almıştır. Oysa günümüzde kahramanlıktan anlaşılan Kasımpaşa kabadayılığıdır.

Bu kabadayılığın temsilcileri o nedenle Türkan Saylan’ın gücünün ve ÇYDD’in kaynağının nereden geldiğini bir türlü anlayamadılar. Aylarca süren denetimler, kontroller oldu. Sonunda gördülerki ÇYDD’de kendilerine yakışır bir usulsüzlük bulamayacaklar.

Ben yaşamı ve mücadelesini göz önüne alınca Saylan’ı Yunan mitolojisindeki Tanrı Sisyphus’a benzetiyorum. Sisyphus, tanrııların gerçeğini sorguladığı Zeus’a karşı geldiği için cezalandırılmıştı. Ona verilen ceza büyük bir kayayı sürekli bir dağın doruğuna çıkarmaktı. Ancak dağın doruğu meyilli olduğu için kaya yine yuvarlanıp geri gidiyordu ve bu ceza sürekli yenileniyordu. İşte otorite sahipleride Saylan’a böyle bir ceza vermek istediler, ama onun zirveye taşıdığı kaya asla düşmeyecek, düşürmeyeceğiz.”

Posted in Bizden haberler, Türkan Saylan.